Kovácsolás - Mesterkovács - Rozsdamentes korlát, kovácsoltvas kerítés, kapu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Kovácsolás

Tudásbázis

A kovácsolás a fémek felmelegítése után képlékeny alakításnak ősi módszere már a bronzkórban is ismert volt,találtak rengeteg leletet erre.

Kézi kovácsolás alatt általában azt értjük, amikor a melegített fémet kovácsüllőn vagy kovácssatuban kalapáccsal vagy más eszközzel ütéssel vagy hajtással formálják, alakítják a kívánt méretre vagy formára.A kovácsolás az egyik legősibb szakma, régen a kéziszerszámokat, kapákat, háztartási eszközöket és szerszámokat mind egytől egyig kovácsok alakították, majd ez után sorba alakultak ki külön ágai a kovácsoknak, mint például a fegyverkovács, páncélkovács, ló kovács vagy más néven patkókovács.

Manapság ha kovácsoltvas van témában, sokan tévedésben élnek a szó fogalmával, vagy a tárgyiasításával, mert a ma már sorozatban gyártott gépi munkákat is sokan kovácsoltvas szóval illetik.A kézi vagy más néven tüzikovács is használ gépeket, ma már géppel ütik, alakítják a forró fémet, és a fujtató is gépiesítve van már.
A kovács szakmából alakult ki a bádogos és lakatos szakma, majd az iparosodás sokrétűsége miatt a lakatos szakma tovább bomlott könnyűszerkezeti lakatosokra, nehézszerkezeti lakatosokra, géplakatosokra, karosszéria lakatosokra stb.
A régi műhelyekben falazott kovácstűzhelyek voltak, későbbmár acélból készült tűzhelyeket használták.A kovácstűzhelyekben kovácsszénnel, koksszal vagy faszénnel tüzelnek. A kovácsszén apróbb szemű, tisztított, a koksz közepes szemnagyságú és áthevített (kis kéntartalmú), hagyományosan pedig a kovácstűzhelyekben és ma az ötvözött acélok hevítéséhez pedig faszenet (is) használnak, mivel a faszén az elégése során a nagyobb széntartalmú vasanyagból a széntartalmat nem égeti ki annyira A kovácsolás kéziszerszámait a kovács általában maga készítette (készíti), így minden kovácsmesternek a saját műhelyére, erejére és segédeire jellemző méretű és alakú szerszámai vannak.

Ide illik egy régi mondás:  „Egy kovács nem kovács, két kovács fél kovács, három kovács egy kovács.

A kovácsdarabok minősége az alakítás után eresztéssel
 tovább javítható. A kovácsolt darabok hossza néhány millimétertől több méterig terjedhet. A kovácsolás lehet kézi vagy gépi, utóbbi lehet szabadalakító vagy süllyesztékes. A kovácsolás célszerű módszerét a gyártás költségei (széria mennyisége) határozzák meg.

A süllyesztékes kovácsolásnál a sűlyesztékszerszám költségeit  kell figyelembe venni. (A süllyesztékes kovácsolás egyértelműen a tömeggyártás módszere ezért sorozatnagyságoknál a süllyesztékes kovácsolás javasolt).Süllyesztékes kovácsolással bonyolultabb kovácsdarabok állíthatók elő, a szabadalakító kovácsolásnál pontosabban. A süllyesztékszerszámokba a kovácsdarab két részre osztott negatívját munkálják be.


 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz