Alumínium - Mesterkovács - Rozsdamentes korlát, kovácsoltvas kerítés, kapu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Alumínium

Tudásbázis

A XXI. század egyik legkedveltebb alapanyaga korrózióállósága és kisebb fajsűrűsége (könnyebb alkatrészek) miatt. A természetes felületi oxidrétege megakadályozza a korrodálódás folyamatát, ez az oxidréteg még ellenállóbbá tehető eloxálással, amely a réteg mesterséges vastagítását jelenti. Széles körben elterjedt alkalmazhatósága igen népszerűvé teszi.

Öntött alumínium
Az öntési eljárás kiterjedhet félkész és késztermékekre is. Félkész termék esetén önthető tuskó, folyamatos keskenyszalagöntvehengerlés, folyamatos huzal öntvehengerlés. Leggyakoribb ötvözőeleme és öntvénytípusa AlMgSi, amelyben az alumíniumon kívül 9-13% szilicium és 0-0,6% magnézium található.

Képlékeny alakítási technológiák

Az emelt hőmérsékleten történő hengerlési eljárást meleghengerlésnek nevezzük, míg a melegítési nélküli hengerlési eljárást hideghengerlésnek. Meleghengerlés során mérsékelhetőek a fellépő erőhatások, könnyebb lesz a terméket alakítani. Alakítható a fém még sajtolással, amely a fém átnyomását jelenti egy kisebb keresztmetszeten, továbbá kovácsolással, amely során a munkadarab többszöri ütésével történik meg a fokozatos alakadás. Húzással történő alakadás esetén a termék hossza növekszik, keresztmetszete lecsökken, ez kombinálható tüskés áthúzással is, amellyel például csöveket lehet gyártani.

Fémtisztítási módszerek és anyagok

Célja a szennyező anyag eltávolítása minimális anyagleválást okozva a fémfelületen. Ennek érdekében léteznek fizikai abraziv koptató módszerek és kémiai reakcióba lépő
mosószerek, illetve e két módszer kombinálása. Leggyakrabban kádakba merítést szoktak alkalmazni, a módszer eredményeként a könnyebb lugos oldat a fémfürdő tetejére úszik, mint a zsír a víz felszínére, ezt követően ez akár le is merhető a mosóoldat tetejéről. A szükséges tisztító anyag típusánál és mennyiségénél sose használunk jobb minőségűt, ugyanis az túlzott többletköltséget, veszteséget eredményez. A felület nem lesz jobb minőségű az erősebb tisztítószer hatására. Amit viszont figyelembe kell még venni, az a rá áldozott idő, mivel az idő pénz.
- hexaklóretán C 2 Cl 6 pogácsák, por+semleges gáz
- gázok: Cl 2, N 2, Ar
- sókészítmények (fémkloridok) + NaF + Na 3AlF 6 (kriolit)

Nátriumra érzékeny fémeknél nem használhatóak nátrium tartalmú sókeverékek!
A sókeverékekkel történő tisztítást többnyire öntő és olvasztó kemencékben végzik el.

Vegyi összetétel meghatározása:

Feltétlenül fontos már a kiinduló alapanyagok vegyi összetételének vizsgálata is, és a folyamatos anyagösszetétel nyomon követése, ugyanis minden hevített fém kémiai reakciókon megy végbe, melynek során egy-egy összetevője kiéghet, eltávozhat a rendszerből, míg más ötvöző anyag beépülhet a fémbe. Ezeket az optimális mennyiségeket folyamatosan figyelemmel kell tartani próbavételezéssel. A próbaönteteket többnyire színképelemzésre használják fel.


 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz